FELMÉRÉSEK, TANULMÁNYOK, EGYÉB SZAKMAI DOKUMENTUMOK

 A Magyar TDM Szövetség – megalakulásától – kezdve számos olyan szakmai dokumentumot, tanulmányt és kutatást készített, mely nem csak a TDM szervezeti rendszer fejlesztéséhez, de a hazai turizmus alakításához is hozzájárulhatott.

 • KERESLETI ATTITŰD VIZSGÁLAT A KORONAVÍRUS ELSŐ HULLÁMÁT KÖVETŐEN


2020 nyarán a Magyar TDM Szövetség és a Neckermann Magyarország közös kutatást indított annak kiderítéséért, hogy milyen változások történtek az aktív utazó turizmushoz való hozzáállásában. Az anyagot a fenti szervezetek tagságának bevonásával Holczerné Sz. Ágnes készítette el.

KERESLETI ATTITŰD VIZSGÁLAT

 • KORONAVÍRUS FELMÉRÉS A TAVASZI KARANTÉN ALATT


2020. március 17-én indította el online kérdőíves felmérését a Magyar TDM Szövetség, 73 TDM szervezet aktív közreműködésével. A pandémia okozta helyzet, a karantén bevezetése, a turisztikai szolgáltatók kényszerű bezárása létbizonytalanságot hozott az életünkbe. Kutatásunkban, majd ezt kiértékelő anyagunkban elsősorban a kis-és középvállalkozások reagálására, intézkedéseire, igényeire tértünk ki.

KORONAVÍRUS FELMÉRÉS_RÉSZLETES

KORONAVÍRUS FELMÉRÉS_GYORSELEMZÉS

 • AZ ÉV TDM SZAKEMBERÉNEK SZAKMAI PÁLYÁZATA


2020-ban is, mint minden évben, megválasztotta a Magyar TDM Szövetség az “ÉV TDM SZAKEMBERÉT”, ezúttal Kovács Szabolcs személyében. A Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője örömmel mutatta be szakmai munkásságát, mellyel elnyerte e címet.

SZAKMAI HÁTTÉR_KOVÁCS SZABOLCS

 • MINŐSÉGMENEDZSMENT RENDSZER KIALAKÍTÁSA


A Magyar TDM Szövetség a tagság aktív részvételével közösen alakította ki a TDM szervezetek Minőségmenedzsment rendszerét, mely a mellett, hogy a szűk szakmai körön kívül is ismertté teszi ezen szektor munkásságát, a szervezetek mindennapjaihoz is segítséget nyújt.

MINŐSÉGMENEDZSMENT RENDSZER

PONTOZÓLAP_MINŐSÉGMENEDZSMENT

 • HAZAI DESZTINÁCIÓS MÁRKÁK ONLINE FELMÉRÉSE


2015-ben a Magyar TDM Szövetség és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös kutatást indított annak érdekében, hogy a Turizmus Menedzsment mesterszakos hallgatók a hazai desztinációs márkák elemzését, kiértékelését és fejlesztési lehetőségeit – közösen a szövetség vezetőségével – megvizsgálja. A kutatásból elkészült szakmai anyag tartalmát annak vezetője, Dr. Sziva Ivett a Gyulai Országos TDM konferencián ismertette először a TDM szervezetekkel.

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ_HAZAI DESZTINÁCIÓS MÁRKÁK FELMÉRÉSE

 • A FELVIDÉK MAGYARLAKTA TERÜLETÉN MŰKÖDŐ TURISZTIKAI SZERVEZETI RENDSZER VIZSGÁLATA


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2018-ban készítette el fenti címmel tanulmányát, mely kutatási jelentés a Kárpát-medencei turisztikai desztináció menedzsment rendszer fejlesztésére irányult.

KUTATÁSI JELENTÉS

 • NEMZETKÖZI TDM ÖSSZEFOGLALÓ


A 2015-ben készült szakmai anyag Ausztria, Szlovákia, Dél-Tirol – Olaszország turisztikai desztinációmenedzsment szervezeteinek finanszírozását és finanszírozási modelljét taglalja részleteiben.

NEMZETKÖZI TDM ÖSSZEFOGLALÓ_SZAKMAI ANYAG

 • EGY HELYI TDM SZERVEZET MŰKÖDÉSE ÉS TÁRSADALMI TŐKÉJE BARANYA MEGYÉBEN


A Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok 2017-es évi 1. számában jelent meg Mehring-Tóth Szilvia cikke.

CIKK BARANYA MEGYEI HELYI TDM SZERVEZETRŐL

 • HELYI ÉS TÉRSÉGI TDM SZERVEZETEK TÉRKÉPE


A Magyar TDM Szövetség összeállította a Helyi és Térségi TDM szervezetek hazai elhelyezkedését, térképes illusztrációval.

HELYI TDM SZERVEZETEK TÉRKÉPES ÁBRÁZOLÁSA

TÉRSÉGI TDM SZERVEZETEK TÉRKÉPES ÁBRÁZOLÁSA

 • EGYSÉGES SZEMPONTRENDSZER TÉRSÉGEK TURISZTIKAI POTENCIÁL ALAPON TÖRTÉNŐ MÉRÉSÉHEZ


A 2017. január 9-én folytatott megbeszélésen a Magyar Turisztikai Ügynökség felvázolta azon szándékát, hogy a 2016. évi CLVI. törvényben megfogalmazott állami feladatok kapcsán Magyarország turisztikai térségeit (desztinációit) meghatározó munkában a Magyar TDM Szövetséget tekinti szakmai partnerének. A közös munka induló állomásaként a MTÜ Desztinációfejlesztések Koordinációjáért Felelős Igazgatóságának munkatársai összeállítottak egy előzetes listát olyan – jellemzően – statisztikai mutatókról, melyek alapján az egyes turisztikai fogadóterületek vélhetően elhatárolhatók egymástól. Az ajánlást a Magyar TDM Szövetség áttanulmányozta, tovább részletezte, melynek eredményét jelen dokumentum foglalja össze.

SZAKMAI ANYAG A SZEMPONTRENDSZERRŐL

 • REPREZENTÁLTSÁGI ÉS PÁLYÁZATI FELMÉRÉS EREDMÉNYEI (2015.)


A Magyar TDM Szövetség (MTDMSZ) 2015. március elején két online kérdőívet küldött ki a regisztrált turisztikai desztináció menedzsment szervezetek (TDMSZ-ek) számára, hogy naprakész információval rendelkezzen a kialakulófélben lévő hazai turisztikai desztináció menedzsment (TDM) rendszer helyzetéről és aktivitásáról. A válaszok kiértékelését követően készült el részletes szakmai anyag.

SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ_REPREZENTÁLTSÁGI ÉS PÁLYÁZATI FELMÉRÉS